Etiopisk pepparsås/gryta

ETIOPISK PEPPARSÅS

1kg köttfärs
750gram lök (gul eller röd) *minskat från 1 kg
2 msk Bakokrydda (försöker komma på vad den heter i Etiopien)
2tsk salt 
Krossade tomater 400gram
200 gram smör (400gram i originalreceptet)
6 ägg
Finhacka löken, bryn i en fjärdedel av smöret i i 10 minuter.
Tillsätt sedan krydda, låt putta i 5 minuter innan tomaterna, salt och resten av smöret går i.
Koka i 10 minuter. 
Lägg i köttfärsen och rör om. Koka i två timmar eller mer. 

Koka ägg 7 minuter. De skall kylas, skalas och läggas hela i köttfärsgrytan när det är 10 minuter kvar.
 
5 dl vatten 
2,5 dl bulgur 
1,5 krm salt 
Koka upp vatten 
Låt gryn småkoka i åtta minuter, låt vila i två minuter. Rör om och servera. (Blanda gärna i lite av köttfärsen så smakar det mer.  
  

Serveras med bulgur, ägg, skivad gurka eller varför inte skivad banan.


Etiopisk pepparsås serveras på Café UH i Ö-vik skulle gissa att många som vuxit upp i Foppaland tänker på UH om Bakkokoryddan kommer på tal. Själv tänker jag på FG/PG i Mellis.

RSS 2.0