Bröd av en påse mjöl - vardagsbröd
Tror det var Camilla & Erik som brukade baka det här brödet, jag har inte mixtrat något med receptet utan gör precis som nedan.
BRÖD AV 1 PÅSE MJÖL
100 g margarin (om du använder flytande margarin är 1dl ca 90 gram)
12 dl vatten eller mjölk (man kan blanda i filmjölk också för att få bättre bindning)
50 g jäst
1 msk salt
0,5-1 dl sirap
1 påse (2 kg) mjöl
Smält fettet i en kastrulll. Häll i degvätskan och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ev sirap (ej till vitt matbröd) och nästan allt mjöl (spara till utbakningen).
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt, och baka ut den till ett stort bröd, fyra små limpor i långpanna eller 3 större i brödfolieformar.
Jäs i 30-45 minuter under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min (längre för grövre bröd).