Lingonbröd, gott och nyttigt
Här är grundreceptet, det fungerar alltid.
Ibaland tar jag några dl dinkelmjöl och minskar vetemjölet.
Lingonbröd
4 dl ljummet vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 msk salt
1 msk kummin
2 ½ dl lingonsylt
1 ½ dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
Blanda, täck över och låt stå över natten.
Tillsätt 5 dl 50 ˚C vatten samt 2 pkt torrjäst. Blanda i 1,8 l (1,1 kg) vetemjöl.
Baka ut tre smala limpor och jäs dessa i värmeugn 15 min. Grädda i 225 ˚C i 30 min. Kallna på galler utan bakduk. (ev går det åt mera vetemjöl)
TIPS: Jag brukar ta dubbla mängden russin.
Kommentarer
Trackback