Godare havregrynsgröt och... vardagstips
HAVREGRYNSGRÖT:
4 portioner:
4 dl havregryn
4 1/2 dl vatten
4 1/2 dl mjölk
1/2-1 tsk salt
Mät upp gryn, vatten och salt i en kastrull. Koka gröten minst 5 minuter, kokar man den 2 minuter som det står på förpackningen blir gröten för gryning för min smak.
Till gröten äter jag själv lingonsylt, men 14-åringen tar ibland blåbärssylt vilket han lärde sig hos en av mina systrar.
TIPS OM MAN HAR BARN:
När barnen var yngre mätte jag upp ingredienserna i grytan kvällan innan och förvarade den i kylskåp, dessutom dukade jag bordet med tallrikar och sylt och preparerade timern... På morgonen tog de fram grytan, kokade klart gröten.
Varför? Dels för att uppmuntra nyttig frukost de mornar de var ensamma hemma, dels för att slippa komma hem till ett "söligt" kök. Mina barn har faktiskt kokat gröt själva sedan de var sju år...
En av mina bästa vänner heter Fredrik, han lärde sin son att man skulle koka upp gröten och sedan stänga plattan och låta grytan stå kvar på plattan några minuter... ganska smart... ingen risk att gröten på grund av distraktion blev orskakar os av bränd gröt... eller att plattan lämnas på...
Tillbaka till dukning... mina barn uppskattade att komma ner till dukat bord... även om de fick fixa själva frukosten själva... ett tag var jag ganska duktig på att göra dukningen lite mysig, Några exempel: Extra fint porslin, eller en rolig dukning... skivad kiwi på en tallrik intill, en lappa att det fanns fruksallad i kylen... överraskningar ger en bra start på dagen.
Mera om mat för barn... se kategori MAT FÖR BARN
Inlägget publicerades på min gamla receptsida i januari 2008.
Hjärtkorvar med makaroner
Blunda och se framför dig... små korvhjärtan på en tallrik bredvid en fin hög makaroner... nu snackar vi kok-konst *ler*
Publicerad första gången 2008-01-21 (bild saknas)
Om Ingrids Mat & röror
Vem är jag? Jag heter Ingrid, och bor sedan 13 år i Umeå, hur många vi är vid matbordet beror på vilken vecka det är... jag har två egna barn, Per har två... så många är vi. Jag är väl egentlig ingen matmamma... men jag lärde mig laga mat tidigt och till många... och ja... jag gillar matlagning, särskilt om jag slipper skala potatis och diska själv,
Hos mamma och pappa var det sällan färre än åtta vid matbordet... huset var alltid fullt med barn, vänner och släktingar... Jag är därför inte rädd för att laga mat till många, och när jag lagar mat blir det alltid över ett par ordentliga matdosor....
Lite om min mat & mig ....
Jag avskyr att hålla andan... jag vill att maten & såsen skall räcka till alla, därför är mitt recept på en lyckad middag... se till att alla får så mycket sås de vill ha...
Jag kan laga mat... vanlig mat... älgkött, husmanskost, jag kan filea abborrar och plocka bär... men jag är inte lika bevandrad i den mat som är "inne" just nu...
Å andra sidan... min mat kommer alltid att vara inne, för det är vanlig mat.. oftast nyttig och i många fall inte så dyr mat.
De recept & texter jag flyttar över hit är de jag själv ofta använder ... bra & billig mat. god & lyxig ... snabba rätter och en del fusk. När jag tittat igenom mina recept ser jag att hälften av rätterna är snabba/enkla medan väldigt många är så kallade långkok. Jag tror det speglar lite den person jag är... det ska gå fort men jag njuter nog allra mest när jag griper chansen att laga.... mat på riktigt. Här hemma älskar vi kött... vi äter ofta stek.... Hur gör man en god stek enligt mig? Krydda och stek lääääänge.
Mina rätter präglas så klart av min barndom... inte bara att vi var många utan av norrlands inland... där både mamma och pappa har sina rötter och där jag firat alla mina sommarlov.
Har aldrig förstått mig på människor som inte bjuder på mat (om det råkar komma någon på besök)... ska det vara så svårt? Man tar det man har, späder soppan/grytan/såsen lite, tar fram lite extra bröd och sallad... då räcker det till fler.
Min starkaste matlagningssida:
Är ganska bra på att trolla... sno ihop något gott .... trixa och vips så är det fest.
Min svagaste sida... det tar vi en annan gång *ler*.
Röra av kyckling & curry - utflykts eller mysmacka
Kyckling & curryröra
I grillad kyckling
1 tub lättmajonäs (brukar använda mindre)
1 bit späd purjolök
nymald svartpeppar
Curry, efter smak
Gör små bitar av hela kycklingar, lägg kycklingbitarna i en skål, dofta över 1 tsk curry. Finstrimla purjolöken och lägg den i skålen, lägg sist i majonäsen. Röran skall vara fast (inte för rinnande) .
Röran kan läggas på baguetter om de skall med på utflykt, på rostatbröd hemma (testa mitt röstbröd) .
Tillbehör... sallad, lätt saltade plommontomater med en sträng olivolja, rostat lök. Eller ... välj de du gillar.
Just det... jag har använt denna röra till bakad potatis också... funkar.
Umeå 2007-05-20
Dinkelmjöl, filmjölk & russin = limpa
Gör så här, jag gjorde enligt följande recept i går:
Goda fil-limpor
8 dl rågsikt
4dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
6 dl dinkelmjöl
8 dl vetemjöl
1/2 dl vetekli
1,6 l filmjölk
3 dl sirap
2 msk farinsocker
8 tsk bikarbonat
2 dl russin (eller mer, jag älskar russin)
Sätt ugnen på 175° C.
Blanda ihop samtliga ingredienser. Häll smeten i tre smorda och "bröade" 1,5 liters formar
Gräddningstid 1,5 - 2 timmar,, testa med en sticka om det är klart. Tips: jag brukar ta bröden ur sina formar och grädda dem en liten stund med den bleka sidan upp.
Låt svalna på galler men under duk, skär i tunna skivor.
Ja, man kan ta mindre sirap... det gör jag ibland... men inte alltid, sedan ska jag säga att mjölsorterna kan man byta ut lite hur som helst... testa dig fram. Valnötter i är gott...
Böcklingröra... mmmm
1/2 tub böcklinpastej
1 finhackad röd kök
2 dl creme fraiche (när ska jag lära mig att stava det?)
Bred ut röran på (valfritt) bröd, lägg hackade ägg ovanpå.
Umeå 2008 02 11
Saffransbröd - längder
Jag använder lite olika recept när jag gör saffransbröd, just detta när det vankas fyllningar med mandelmassa
,
Saffransbröd
50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk (byt ut lite mot fil)
2 pkt saffran
¾ dl kesella (75 g)
½ tsk salt
1 ½ dl socker (ev litet mer)
1 ½ l vetemjöl
Smula jästen, smält smöret, tillsätt mjölk och saffran och värm
Fyllning, socker, mandelmassa, smör och russin
Gott!
Potatisgratäng med starka korvar, en höjdare
I melladagarna fick vi gäster, jag bjöd på en väldigt god gratäng... de sa alla, liks...
Så här gjorde jag då och det var inte första gången:
en påse färdiglagad potatisgratäng, i den skivade jag ner en massa starka Coritzo, satte in formen i ugnen (200 grader) i 35 minuter, la sedan på riven ost och lät gratängen bli klar (vill ha den gyllenbrun)
En höjdare, alla var glad och ingen behövde stå i köket.
Testa!
Kantarellsoppa om man får fint besök
Jag smörstekte en påse kantareller, saltade och pepprade lite... tog fram vinglas... i dem hällde jag kantarellsoppa jag köpt i tetrapack ... Tetrasoppan toppad med kantareller i vinglad var delikat enligt Catrin... och hon vet sånt. Hon fick brödkrutonger i en skål bredvid.
Nåja, det bästa man kan bjuda sina gäster på är en öppen famn.
Kantarellsoppa och brödkrutonger är en av Elsas favvo-rätter, hon är 11-år.
Umeå 2008-01-21
raggmunkar .... ingen märker att det är fusk
Till raggmunk:
Råkostsallad, lingonsylt, backon och mjölk.
Citrus marmelad a´la Björn
En gång om år gör jag marmelad, ärligt talat är jag ganska förtjust i Bob:s aprikos marmelad men ... man vill ju imonera på gästerna *ler*. Den här marmeladen gjorde alltid Björn... det tog ett tag för mig att våga men som sagt... en gång om året och ... marmelad är inte svårt
(ibland behöver jag tillsätta förtjockningsmedle men inte alltid).
Citrusmarmelad
1 stor grapefrukt
1 stor citron
1 stor apelsin + 1 urkramad apelsin
1,5 l vatten
2 kg strösocker
(parafin)
Dag 1: Frukterna males (med kärnor) och bubbelkokas i ½ timme.
Dag2: Kastrullens innehåll värmes, sockret tillsättes eftersom så att allt löser sig. Bubbelkokas ½ timme. Låt stå 15-20 min och häll sedan på burk (cirka 6 st ½ kg burkar). Parafinera.
Bröd av en påse mjöl - vardagsbröd
Tror det var Camilla & Erik som brukade baka det här brödet, jag har inte mixtrat något med receptet utan gör precis som nedan.
BRÖD AV 1 PÅSE MJÖL
100 g margarin (om du använder flytande margarin är 1dl ca 90 gram)
12 dl vatten eller mjölk (man kan blanda i filmjölk också för att få bättre bindning)
50 g jäst
1 msk salt
0,5-1 dl sirap
1 påse (2 kg) mjöl
Smält fettet i en kastrulll. Häll i degvätskan och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ev sirap (ej till vitt matbröd) och nästan allt mjöl (spara till utbakningen).
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt, och baka ut den till ett stort bröd, fyra små limpor i långpanna eller 3 större i brödfolieformar.
Jäs i 30-45 minuter under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min (längre för grövre bröd).
Det godaste rostbrödet
Vi kallar det Karins franskbröd, jag tror det är Björns moster som fått oss att kalla det så. Det här brödet är underbart att rosta... det gäller bara att lära sig skiva det. Jag brukar skiva det i rostvänliga skivor innan infrysning... men det är inte så man ska göra *ler*. Nåja, här kommer receptet:
Karins franskbröd
Jäsdeg: 1 l vatten
50 g jäst
1 dryg msk salt
4 tsk socker
4 nävar hela vetekross (rågkross)
1 l vetemjöl
1 l rågsikt
1 skvätt olja
Arbeta degen och låt den jäsa. Tillsätt ytterligare 1 l vetemjöl.
Arbeta, baka ut och lägg i 4 st smorda formar. Pensla degen med smält margarin. Jäs i formarna, grädda i 200-225 ˚C i 30 minuter. Lägg upp på galler (om dom är bleka på undersidan lägg in i ugnen en stund, täckt med jäsduk).
Bondbröd, rätt och slätt
Recept på bondbröd från Schweiz, jag brukar ha detta bröd till soppor och när ibland till sallader. Det är godast färskt men jag brukar skära det i rostvänliga bitar efter några dagar... det funkar också.
Det här behöver du:
50 g jäst
1 l vatten
12 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
2 tsk salt
Arbeta degen och låt den jäsa i 1-1 ½ timme. Tillsätt sedan 2 msk olja och 8 dl vetemjöl (spar lite till utbakningen). Froma 4 st stora runda bullar. Skåra ovansidan med ett rakblad. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Grädda i 200 ˚C i cirka 30 min.
Solöga, en fröjd för både ögat och gommen
i mitten ligger en äggula, runt denna rosa ansjovis, nästa rand är gullök, sedan saltgurka och ytterst rödbetor. Önskar jag hade en bild.
Detta är en förrätt, eller en mysrätt ... vickning om någon nu orkar stå och hacka mitt i natten. Tycker man om öl är det det man ska dricka till.
Hackade ansjovisfiléer ca 12 st, jag brukar ta en burk
1 dl hackad gul eller röd lök (jag tar ibland hälften hälften)
1 dl hackade inlagda rödbetor
1 dl hackad saltgurka
1 äggula
Dekorera med persilja och gärna lite kapris
Innan du börjar lägga ut ingredienserna lägger du en en upp- och nedvänd äggkopp på en stor tallrik, eller ett fat. Lägg sedan filéerna runt äggkoppen. Lägg löken i en ring utanför och fortsätt sedan med rödbetor och persilja. Ta sedan bort äggkoppen och placera försiktigt den råa äggulan i hålet.
När alla gäster fått se solen på tallriken rör du i hop allt till en härlig och god röra.
Servera med grovt bröd och smör, eller på rostat bröd.
Boeuf bourguignon, lagas en dag i förväg
Visst är det lite tantvarning på sådan här mat, men inte desto mindre gott...
En mustig gryta med klass, det är faktiskt ett modifierat recept i från en "spara pengar" bok.
Boeuf bourguignon
1 ½ kg högrev
2 msk smör eller olja
1-2 tsk salt
1 lagerblad
2 purjolökar
1 stor morot
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4-6 dl rödvin (el vtn + buljong)
1 liten bit apelsinskal
1 tsk timjan
2-3 tomatpuré
Cirka 15 gula smålökar
200 g champinjoner
??? (ser inte vad jag kluddat på receptet... , jag brukar nog inte ha i något mer)
Skär köttet i bitar , cirka 3 cm stora. Bryn långsamt i omgångar. Flytta köttet till en gryta, häll stekskyn i grytan. Tillsätt nästan allt vin, lägg i lagerblad, morotsslantar, lök i klyftor, strimlad purjo, apelsinskal, tomatpuré och kryddor. Koka 1-2 timmar.
Skala och bryn smålökarna; tillsätt dessa + champinjoner + vitlök när cirka 20 min av koktiden återstår
Lagas en dag i förväg!
Kladdmuffins Monikas... de godaste
Nej, men gud. Klart att dom inte är hemliga :)
Världens godaste, de kommer inte att få underkänt. Jag lovar, isf skickar jag upp några med posten ;) /Monika i slutet av receptet skrev hon: Snabbt, enkelt och livsfarliga! :)
Sedan har vi bakat dessa.... livsfarliga....
KLADDMUFFINS
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl flytande smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop ägg och socker, vispa inte. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner det i smeten. Tillsätt det flytande smöret och rör ihop det till en jämn smet.
Klicka ut en stor matsked i varje bullform.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
Monika skrev inte hur många det ska bli, jag gör tio stycken.
Lax, det är enkelt, här är ett recept
Så här lagar jag lax ibland:
Lax
Två filéer med skinnet kvar
Dill, salt, socker och vitpeppar, lägg köttsidan neråt och låt dra in någon timme
200 ˚ C cirka 15-20 min; tag ut, vänd och dra av skinnet.
Detta är ett av många sätt .... om man skall lyckas med lax.
Till:
Romröra eller fisksås eller... ja... återkommer med fler såser till fisk.
Om sås till lax, se kategori SÅS.
Sås till fisk, fungerar till det mesta
Här hemma äter vi en del fisk, en del av fisken plockar vi ur Umeälven, eller rättare sagt en ava... vattnet där fiskarna älskar våra drag finns ca fem mil från Lycksele. Vi har många paket filéad aborre i frysen, det är guld värt.
Den här såsen passar till all stekt fisk, vi äter den till lax och aborre.
Har inget namn på denna sås... kalla den:
Fisksås
Lika delar vispad grädde och majonäs
Äpple
Lök
Dill (hackad)
Pressad citron
Salt
Peppar
Ev hackad saltgurka
Så här lagar vi lax ibland:
Lax
Två filéer med skinnet kvar
Dill, salt, socker och vitpeppar, lägg köttsidan neråt och låt dra in någon timme
200 ˚ C cirka 15-20 min; tag ut, vänd och dra av skinnet
Den bästa fest-såsen, Oprakällarens Nobissås
Denna sås passar till grillat, fundue (ja det är fortfarande ok att äta Fondue), oxfilé och till en massa annat....
Jag minns när Åsa för första gången skulle laga den och råkade tappa ut hela skålen på golvet... Gör inte så... det är hemskt jobbigt att stå och torka upp oljebaserade såser från golvet en nyårsafton... *ler*
Operakällarens nobissås (10 port)
2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl matolja (kron eller majsolja)
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 ½ tsk fransk senap
2 ½ msk finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta
- Lägg ner äggen i kokande vatten och låt koka i 3 minuter, varken mer eller mindre.
- Skrapa ur det lösa innehållet ur äggen i en bunke och vispa sönder det.
- Droppa sedan omväxlande i vinäger och olja i bunken medan du vispar. Tag det försiktigt med oljan. Ha tålamod så tjocknar såsen så småningom.
- Då all vinäger och olja tillsatts, smaksästts såsen med övriga ingridienser.
Gör såsen i förväg och låt den mogna i en tät burk i kylen.
Underbar kabanossgryta
Jo, det stämmer nog... jag gillar allt i ett mat.
Jag älskar korv... därför passar denna gryta mig perfekt... (brukar ibland skippa fläskfilen och bara använda starka korvar av olika slag). Receptet har jag fått av Anna & Kenneth där jag också åt denna gryta för första gången, det var 1996.
Kabanossgryta
1 fläskfilé
Kabanoss (1-3 st)
Chorizo 1 pkt
3 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl köttbuljong (oxbuljong)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 dl smörgåsgurka
200 g syltlök
1 tsk mejram
½ tsk salt
svartpeppar
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
300 gr oliver
Ev 1 purjolök
Bryn allt i omgångar och blanda ihop. Tillsätt sist creme fraiche och grädde.
Till detta serverar jag ris, men det fungerar säkert med pasta också.Grönpepparbiffar, de godaste...
Grönpepparbiffar
500 g nötfärs
2 ägg
2 msk ströbröd
4 msk grädde
½ dl buljong
3 msk finhackad gul lök
1 msk finhackad grönpeppar
½ tsk salt smör eller margarin till stekning
Sås:
2 msk hel grönpeppar
1 msk smör eller margarin
1 msk konjak
2 dl tjock grädde
1 msk soya
2 msk gräddfil
Salt
Saften av 1-2 pressade citronklyftor
Rör ihop alla ingredienserna till färsen och forma den till små biffar Bryn matfettet i en stekpanna och bryn biffarna på båda sidor.
Lägg över biffarna i ett ugnsfast fat och håll dem varma i 125 grader i ugn
Fräs snabbt upp grönpepparn i matfettet, slå konjaken i stekpannan och bränn av det hela; häll i grädde, soya och gräddfil (vispa hela tiden) Låt såsen koka 2-3 minuter, smaka av med salt och citronsaft.
Slå såsen över biffarna och höj ugnstemperaturen till 225 grader i 10 minuter.
Servera med pressad potatis, eller ris, och sallad.
Lingonbröd, gott och nyttigt
Här är grundreceptet, det fungerar alltid.
Ibaland tar jag några dl dinkelmjöl och minskar vetemjölet.
Lingonbröd
4 dl ljummet vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 msk salt
1 msk kummin
2 ½ dl lingonsylt
1 ½ dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
Blanda, täck över och låt stå över natten.
Tillsätt 5 dl 50 ˚C vatten samt 2 pkt torrjäst. Blanda i 1,8 l (1,1 kg) vetemjöl.
Baka ut tre smala limpor och jäs dessa i värmeugn 15 min. Grädda i 225 ˚C i 30 min. Kallna på galler utan bakduk. (ev går det åt mera vetemjöl)
TIPS: Jag brukar ta dubbla mängden russin.
Philadelphiaglass... nästa bättre än XXX
Önskar att vi hade denna efterrätt lite oftare, är inte så bra på att planera och därför äter vi alltför sällan denna underbara glass.
Philadelphiaglass
Rör ihop: 3 äggulor
200 g Philadelphiaost
2 dl socker (jag brukar ta en halv dl råsocker och därmed 1,5 dl strösocker)
Vispa: 3 äggvitor till hårt skum
3 dl grädde smaksatt med 1 tsk vaniljsocker
Blanda alltsammans i en bunke. Smula två digestivekex i botten på en låg form. Häll sedan på ostmassan. Smula 2 digestivekex, strö över och frys in några timmar. Garnera kan man göra med t.e.x kiwi... men det tycker jag är onödigt.
Glassen bör tinas något före servering.
Gör egen kräftlag ... det gör kräftorna godare
Jar tycker kräftorna blir godare (och mer lättskalade) om man kokar "om dem" här är ett av mina recept:
Kräftlag (för 1 kg kräftor)
1 l vatten
1 knippe krondill
1 dl porter
4 msk salt
Cayennepeppar
Ev vitlök
(1 tsk honung)
Koka upp lag, lägg i kräftorna, låt lagen koka i åtta minuter... lägg sedan i kräftorna och låt dem dra i några timmar, gärna längre. Man kan lägg i frysta kräftor i lagen och vänta ett dygn tills de tinat... jag lovar... mycket godare än att ta kräftorna direkt ur paketet.
Nu flyttar jag över mina recept hit
Vem är jag?
är ingen matmamma, men gillar att laga mat... särskilt till ,många.
Min starka sida är att trolla... få till mat då inget egentligen finns i kylen/skafferiet.
Denna blogg tillägnar jag de som tror att jag kan laga mat och ringer när de behöver hjälp.